Gedeeltelijke vergoeding T-Rijbewijs

Door het volgen van één van de opleidingen binnen Groen, Grond, Infra, word je opgeleid voor een mooie baan. Prachtig divers werk waarbij je bijna altijd buiten bent en werkt met grote machines. Voor het werken met die grote machines moet je wel een rijbewijs hebben. Bestuurders van landbouwtrekkers moeten vanaf 1 juli 2015 beschikken over een T-rijbewijs. Niet alleen trekkerbestuurders, maar ook bestuurders van grondverzetmachines (zoals mobiele graafmachines en wielladers) en zelfrijdende werktuigen (zoals hakselaars en maaidorsers) moeten een T-rijbewijs hebben.

Als je voor 1 juli 2015 al een B- rijbewijs of een trekkercertificaat hebt gehaald, kun je dit om laten zetten naar een T-rijbewijs. Ben je na 1 juli 2015 16 geworden of heb je geen B-rijbewijs of trekkercertificaat, dan moet je het T-rijbewijs halen. Informatie over het t-rijbewijs kun je vinden op de site van het CBR: www.cbr.nl/t-rijbewijs.pp

Praktijkervaring opdoen bij een erkend leerbedrijf (beroepspraktijkvorming) is een belangrijk onderdeel bij de opleidingen Groen, Grond, Infra. Hiervoor heb je het T-rijbewijs nodig. Om het vak te leren, moet je immers ook met trekkers of machines op de openbare weg kunnen rijden.

Het behalen van het T-rijbewijs is een flinke investering. Maar als je aan de slag wilt in de loonwerksector (cumelasector), is het een goede en noodzakelijke investering in je toekomst. De kosten voor het T-rijbewijs kunnen een drempel zijn om voor een Groen, Grond, Infra opleiding te kiezen. Omdat we graag goede en vakbekwame medewerkers hebben in de sector, proberen we deze drempel zo laag mogelijk te houden. Daarom stellen sociale partners (CUMELA Nederland, FNV Agrarisch en Groen, CNV vakmensen en Vakvereniging Het Zwarte Corps) via het Colland Arbeidsmarktfonds een vergoeding van € 700,- beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs.

Om de vergoeding te krijgen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. De belangrijkste zijn:

 • Je haalt het T-rijbewijs in het eerste schooljaar (met ingang van 2016-2017) van je opleiding of maximaal 6 maanden voor de start van het eerste schooljaar
 • Je volgt de beroepspraktijkvorming (BPV) bij een erkend leerbedrijf dat de caoloonwerk (cao-LEO) toepast en premies afdraagt aan Colland. Vraag of het bedrijf aan deze voorwaarde voldoet vóór je een leerbedrijf kiest, anders heb je geen recht op de vergoeding!
 • Je volgt één van de volgende studierichtingen binnen de opleidingen Groen, Grond, Infra
  • Medewerker agrarisch loonwerk (niveau 2)
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk (niveau 3)
  • Vak expert agrarisch loonwerk (niveau 4)
  • Medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 2)
  • Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek (niveau 3)
  • Opzichter/uitvoerder groen en cultuurtechniek (niveau 4)
  • Machinist grondverzet (niveau 3)

Voor meer informatie kijk op: www.caoloonwerk.nl